De ce zaharisește mierea?
Pentru ca este naturală. Bio, nefiltrată, cu fructe, cu oleaginoase sau simplă, mierea naturală zaharisește. Este doar un mit faptul că mierea zaharisită conține zahăr. De fapt, cristalizarea este unul din indicatorii care demonstrează că mierea este naturală și nu este o combinație de fructoză și aromă artificială de miere.
Timpul în care mierea cristalizează depinde de planta din care a fost cules nectarul. Există mierea de rapiță, care are un timp de cristalizarea foarte scurt, undeva la câteva săptămâni de la colectare și există mierea de salcâm sau de mană, care cristalizează într-un timp foarte îndelungat.
Care este motivul?
Motivul pentru care mierea trece din stare lichidă în stare solidă este conținutul său de glucoză, respectiv fructoză. De-a lungul timpului, datorită temperaturilor mai scăzute, cantitatea de glucoză tinde să crească, iar cea de fructoză să scadă. Astfel, mierea începe să creeze cristale de glucoză.
Mai este mierea bună odată zaharisită?
Absolut, da. Aceste procese nu influențează deloc calitatea mierii. Aceasta are aceleași beneficii ca mierea lichidă și nu înseamnă că s-a stricat sau că și-a pierdut proprietățile.
Cum se poate aduce mierea în starea lichidă?
În cazul în care mierea trebuie folosită în starea ei lichidă, aceasta poate fi lichefiată foarte ușor acasă. Tot ce trebuie făcut este să încălziți apă la o temperatură de aproximativ 40℃ (puțin mai caldă decât temperatura corpului) și puneți borcanul fără capac în aceasta. Lăsați borcanul 20-30 de minute în apa caldă și amestecați ocazional mierea. Cel mai probabil va fi necesar să schimbați apa dacă temperatura acesteia scade.
Care miere este mai bună? Lichidă sau cristalizată?
Depinde de preferințele fiecăruia.
Deși cristalele de glucoză sunt un indicator al calității mierii și al faptului că aceasta este naturală, există și alte modalități de a verifica aceste proprietăți ale mierii lichide. De exemplu, întoarceți borcanul invers și observați modul în care se formează bula principală de aer. Aceasta trebuie sa fie rotundă, să conțină mai mult de 90% din aerul din borcan, să urce încet și uniform spre fundul borcanului și să nu se disperseze în bule mai mici. Un astfel de exemplu poate fi văzut pe pagina noastră de Instagram.
Altfel, mierea poate fi testată în momentul în care este turnată într-un alt recipient. Aceasta trebuie să curgă uniform și continuu, astfel fiind vizibilă maturitatea mierii.
Pe honeysden.ro, poți alege dacă dorești ca mierea să fie zaharisită sau nu, pentru anumite sortimente de miere.
Victoria
Multumesc mult, acest site web este atat conventional, cat si de zi cu zi